Bereid je auto voor op guur weer

    dinsdag 1 oktober 2019

    Nu de temperaturen stilaan dalen, bereid je je auto best voor op koud en nat weer. Winterbanden zijn een prima start, maar check zeker ook even je ruitenwissers en je koelvloeistof.

    Bereid je auto voor op guur weer

    Autorijden in de herfst en de winter is niet altijd een pretje: duisternis en guur weer vragen meer concentratie achter het stuur. Ook je wagen krijgt het extra hard te verduren. Daarom neem je best je voorzorgen. De keuze voor winter-banden kan al een groot verschil maken. Daarmee slip je minder snel op een nat of besneeuwd wegdek, dankzij een profieldiepte van tien in plaats van acht millimeter. Bovendien ligt het verbruik van een wagen met winterbanden bij koude temperaturen veel lager. Vanaf 1 oktober kun je in bandencentrales en onderhoudscentra in heel Vlaanderen een afspraak maken om je banden te laten wisselen.

    Regen en hagel

    Bij regenweer krijg je als autobestuurder te maken met een langere remafstand, minder zichtbaarheid en (soms) aqua-planing. Mist of hevige windstoten kunnen het rijden nog meer bemoeilijken. Kun je een trip in regenweer niet vermij-den, rijd dan altijd defensief: hou voldoende afstand en vermijd bruusk remmen. Steek ook de dimlichten aan om jezelf beter zichtbaar te maken voor anderen. Om veilig door een bui te rijden, zijn goede ruitenwissers cruciaal. Vervang ze liefst elk jaar, bij voorkeur na de winter.

    Een fikse hagelbui kan je wagen flink beschadigen. Wordt er stormweer voorspeld, probeer de auto dan binnen of minstens overdekt te parkeren, bijvoorbeeld onder een carport of in een ondergrondse parkeergarage. Lukt dat niet, dan kunnen vastgebonden dekens of een speciale hagelhoes bescherming bieden. Rijd nooit verder tijdens een hagel-bui: dat is niet alleen gevaarlijk door de gladheid en het belabberde zicht, het maakt de impact van hagelstenen ook veel groter.

    (Geen) last van vrieskou

    De meest voorkomende problemen bij vrieskou zijn moeilijkheden bij het starten, defecte accu’s en bevroren sloten. Koelvloeistof beschermt de motor tegen bevriezing. Check dus even of het peil niet onder het minimum gezakt is. Ook het peil van de ruitenwisservloeistof kijk je best even na, want die gebruik je in de winter vaker. Wie met een iets ou-dere wagen rijdt, kan ook de batterij laten controleren: een versleten exemplaar kan voor startproblemen zorgen.

    Leg bij vriesweer altijd een ijskrabber en een busje ruitenontdooier in je auto. Wie met bevroren ramen of lampen rijdt, riskeert een boete. IJsschermen of een autohoes zijn geschikt om je voor- en achterruit ijsvrij te houden. Een bevroren slot kun je ontdooien met een goede slotontdooierspray of een zakje warm water. Neem altijd je gsm, een winterjas en wat eten en drinken mee. Als je dan toch door de vrieskou verrast wordt, kun je rustig op een bijstands-verlener wachten. Vergeet tot slot niet om je auto regelmatig te wassen: strooizout vervuilt de ruiten en tast de ban-den, de carrosserie en het chassis aan.

     

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

    Schrijf gratis in