MyAthlon

  Een diesel als bedrijfswagen: nog zinvol?

  maandag 13 december 2021

  We krijgen bij Athlon vaak de vraag of diesels nog een verstandige keuze zijn als bedrijfswagen. Wellicht is dat omdat diesel nog steeds zijn vervuilende imago van weleer met zich meedraagt. De nieuwe generatie dieselmotoren is echter onvergelijkbaar veel schoner sinds de introductie van de strenge Euro 6d-norm. Bovendien zijn ze vandaag ook verkrijgbaar als plug-inhybride.

  Diesels Als Bedrijfswagens

  Enkele feiten over uitstoot

  Bij verbranding van fossiele brandstoffen komt koolstofdioxide (CO2) vrij, naast andere schadelijke stoffen zoals stikstofoxides (NOx) en fijnstof. Benzinewagens verbruiken meer brandstof, waardoor ze meer CO2 uitstoten. Dieselwagens daarentegen zijn zuiniger qua verbruik, stoten minder CO2 uit, maar produceren dan weer iets meer fijnstof alsook NOx.

  Dat is meteen de reden waarom autoconstructeurs niet alleen volop inzetten op elektrisch aangedreven voertuigen, maar ook op ‘cleane’ dieseltechnologie. Elke dieselwagen die vandaag van de band rolt, is uitgerust met een roetfilter en een systeem om de NOx-uitstoot drastisch te reduceren. Zo schudden diesels stilaan hun vervuilende imago uit het vorige decennium van zich af.

  ‘Oude dieselmotoren moeten we bannen. Moderne dieselwagens voldoen echter aan de Euro 6d-norm. Zij stoten zelfs minder NOx uit dan de nieuwe benzinemodellen.'
  Mark Pecqueur – mobiliteitsexpert en onderzoeker Thomas More hogeschool

  Over leaseprijs, verbruik en fiscaliteit

  Moderne dieselwagens gaan prat op een lagere CO2-uitstoot dan benzine. Dat maakt een bedrijfswagen op diesel fiscaal vaak voordeliger dan zijn broertje op benzine (hogere aftrekbaarheid, lager voordeel van alle aard, lagere CO2-bijdrage). 

  Als brandstof aan de pomp is diesel zijn prijsvoordeel weliswaar kwijtgespeeld,  maar dieselmotoren zijn nog steeds zuiniger dan benzinemotoren.

  Je kan dus behoorlijk wat extra kilometers met een volle tank rijden. Vooral wanneer een chauffeur met een constante snelheid en een laag toerental rijdt, bijvoorbeeld met de cruisecontrol ingeschakeld. Wat dat betreft is de sensibilisering over correct rijgedrag een prioriteit voor wie een carpolicy voor de bestuurders van zijn bedrijfswagens opstelt. 

  Veel kilometers? Dan is diesel een valabele optie.

  Een dieselwagen blijft een verstandige keuze voor wie professioneel veel kilometers aflegt. Daar zijn mobiliteitsexperts het roerend over eens. Hoeveel kilometers je precies moet afleggen om er voordeel uit te halen, is afhankelijk van het type dieselwagen dat je kiest. Maar doorgaans is diesel de voordeligste keuze vanaf 30.000 km per jaar.

  Als de bestuurder vaak langere afstanden aflegt, levert een dieselmotor bovendien de beste prestaties en worden uitlaatgassen optimaal behandeld. Analyseer dus best welk soort verplaatsingen de bestuurder met de wagen zal doen, voor je de keuze maakt. 

  ‘Voor wie minimaal 30.000 km per jaar rijdt en vaak ritten doet van langer dan een halfuur, blijft diesel een slimme én milieusparende keuze.’
  Mark Pecqueur – mobiliteitsexpert en onderzoeker Thomas More hogeschool

  Toch ook vaak in de stad? Overweeg een plug-inhybride diesel. 

  Merken als Mercedes-Benz bieden een oplossing aan die het beste van twee werelden combineert: plug-inhybrides met een diesel als verbrandingsmotor. Die zijn niet alleen fiscaal bijzonder interessant – de meesten genieten van een aftrekbaarheid van 100 procent en een erg laag voordeel van alle aard – maar kunnen ook ecologisch en economisch de beste oplossing zijn voor bepaalde profielen.
  Iemand die meestal middellange tot lange trajecten aflegt, maar toch ook regelmatig de stad induikt, kan aan een diesel-PHEV een goede match hebben. Daarbij is het van groot belang dat je de auto zo vaak mogelijk kunt opladen en dat je de batterij spaart voor die stukken van je rit waar elektrisch rijden zinvol en wenselijk is. 

  Je vindt heel wat nuttige informatie over plug-inhybrides in onze whitepaper.

  Conclusie: maak de juiste afweging

  Wanneer is een diesel de juiste optie als bedrijfswagen? Het antwoord hangt vooral af van het mobiliteitsprofiel van de chauffeur. Neem als vlootverantwoordelijke zoveel mogelijk objectieve criteria in overweging, rekening houdend met het verplaatsingspatroon en het aantal geschatte kilometers per jaar van de chauffeur. Weeg je praktische en je financiële mogelijkheden af en vergelijk de leaseprijs met de Total Cost of Ownership op het einde van de rit.

  Advies nodig? Athlon helpt jou graag om de geschikte oplossing te vinden voor elk bestuurdersprofiel.

  Nog vragen over dieselwagens in jouw bedrijfsvloot?

  Neem contact op met Athlon. Eén van onze experts begeleidt je graag met de juiste keuzes voor jouw wagenpark.

  In onderstaande video heldert mobiliteitsexpert Marc Pecqueur alvast enkele vaakgestelde vragen op.

  Is Diesel echt dood? door Fabriek Kramiek op Vimeo.

  Blijf up-to-date over autoleasing en bedrijfswagens

  Abonneer je gratis en ontvang Athlon Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

  Schrijf nu in