Het mobiliteitsbudget door de ogen van Athlon: 6 vragen en antwoorden

    donderdag 7 mei 2020

    Op 17 maart 2019 werd het federale mobiliteitsbudget in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Wie werkt voor een bedrijf dat daarop intekent, kan zijn bedrijfswagen combineren met andere mobiliteitsopties of onder bepaalde voorwaarden zijn budget uitgeven aan de huur van zijn woning. Wat betekent dat voor de leasewagen?

    Cécile Liénard

    Wie zijn of haar leasingbudget via Athlon besteedt, heeft al sinds 2011 de mogelijkheid om een bedrijfswagen aan te vullen met producten als Bikelease of FlexDrive. “Door verschillende vervoermiddelen te combineren proberen wij al enkele jaren alternatieven aan te bieden voor het woon-werkverkeer”, stelt Cécile Liénard, Senior Product Manager bij Athlon. “Wij zijn dan ook tevreden dat die formule vandaag in een federale wet wordt gegoten. Het mobiliteitsbudget zorgt ervoor Athlon zijn rol in de toekomst nog breder kan invullen.”

    Maar wat houdt het mobiliteitsbudget nu weer concreet in? Cécile Liénard beantwoordt zeven prangende vragen.

    Wie komt in aanmerking voor een mobiliteitsbudget?

    Cécile Liénard: “Het mobiliteitsbudget is bedoeld voor werknemers die met een bedrijfswagen rijden of daar recht op hebben. Hun keuze is afhankelijk van hun persoonlijke situatie. Let wel op: een bedrijfswagen is geen salariswagen."

    Waaraan kunnen werknemers hun mobiliteitsbudget besteden?

    Cecile Liénard: “Tekent een werkgever in op het mobiliteitsbudget, dan staat het zijn werknemers vrij om daar al dan niet voor te kiezen. De keuze voor een mobiliteitsbudget wordt wel erg aantrekkelijk gemaakt. Zo kan een werknemer een deel van zijn budget gebruiken voor alternatieve mobiliteitsoplossingen, zoals de fiets of het openbaar vervoer. Dat geldt zowel voor professionele als voor privéverplaatsingen. Op die manier kan een werknemer nog steeds rekenen op een bescheiden bedrijfswagen, maar wordt er ook een milieuvriendelijk en voordelig alternatief voorzien voor het hele gezin. Die verplaatsingen met alternatieve vervoersmiddelen worden immers niet belast.”
    “Werknemers die minder dan 5 kilometer van hun werk wonen, mogen hun budget besteden aan de huur van een woning of de afbetaling van de interesten van een lening. Wie zijn mobiliteitsbudget niet volledig besteedt, krijgt het restbedrag uitbetaald na aftrek van een belasting van 38,07 procent. Het budget volledig opgebruiken is dus op fiscaal vlak de aantrekkelijkste optie.” 

    “Het zijn net die verschillende alternatieven die het mobiliteitsbudget zo interessant maken. Het mobiliteitsbudget gaat dus verder dan de vroegere cash for car. Het richt zich op groene alternatieven, een must voor werkgevers die zich Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen centraal stellen. Het is ook bijzonder voordelig voor de werkgevers, aangezien alle uitgaven van de werknemer in pijler 2 volledig aftrekbaar zijn.”

    Wie zal het snelst voor het mobiliteitsbudget kiezen?

    Cécile Liénard: “Jongere werknemers die in de stad wonen, verkiezen sneller het openbaar vervoer of deelwagens. Omdat zij vaak dicht bij hun werk wonen, kunnen ze het mobiliteitsbudget besteden aan de huur of afbetaling van de interesten op de lening van hun woning. Zo kunnen ze sparen voor hun toekomst.”

    “Een andere belangrijke doelgroep zijn gezinnen met meerdere bedrijfswagens. Als ze maar een van die wagens frequent gebruiken, kunnen ze de andere inruilen voor een elektrische variant of aanvullen met alternatieve mobiliteitsoplossingen.”

    Zal het aantal bedrijfswagens dalen?

    Cécile Liénard: “Pas als geweten is hoeveel werkgevers op het mobiliteitsbudget intekenen, en hoe snel ze dat doen, zal het effect duidelijk worden. Werkgevers kunnen bovendien eigen voorwaarden aan het mobiliteitsbudget koppelen. Het valt te verwachten dat mensen die er het meest in geloven, het eerst voor alternatieve mobiliteitsoplossingen zullen kiezen.”

    “Bij sommige werkgevers zullen werknemers pas in het mobiliteitsbudget kunnen instappen als het contract van hun huidige bedrijfswagen is afgelopen. Zeker de eerste jaren verwachten we daardoor geen sterke daling van bedrijfswagens. Op termijn verwachten we wel dat heel wat werknemers hun auto zullen inruilen voor een milieuvriendelijkere variant.”

    Wat betekent het mobiliteitsbudget voor vlootmanagers?

    Cécile Liénard: “Er komt heel wat kijken bij het implementeren van het mobiliteitsbudget. Athlon kan vlootmanagers bijstaan in de berekening van de total cost of ownership (TCO). Dankzij FlexDrive en Bikelease beschikken we over relevante ervaring om het mobiliteitsbudget succesvol te implementeren binnen een bedrijf.”

    Naast deze berekening kan Athlon Consulting bedrijven helpen bij de uitvoering van het mobiliteitsbudget. En de stappen zijn talrijk! Een aangepast advies zal hen in staat stellen om ze rustig aan te pakken. 
    Tot slot mogen we de boekhoudkundige verwerking niet vergeten, waarvoor Athlon ook een aangepaste oplossing kan voorstellen om de administratieve lasten van haar klanten te verminderen.

    Welke wagens kunnen deel uitmaken van een mobiliteitsbudget?

    Cécile Liénard: “Een volledig elektrisch aangedreven wagen en de evenals echte hybriden komen uiteraard in aanmerking voor het mobiliteitsbudget. Wordt een wagen fossiel aangedreven, dan mag hij niet meer dan 100 gram CO2 per kilometer uitstoten in 2020. Het zal worden teruggebracht tot 95gr/km in 2021. Vandaag komt tien procent van de beschikbare modellen in aanmerking.”

    Advies nodig voor de juiste keuze?

    Neem contact op met Athlon Consulting: consulting.belgium@athlon.com. Een van onze experts zal u helpen bij de uitvoering van het mobiliteitsbudget in uw bedrijf. 

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
    Schrijf gratis in