MyAthlon

  Het mobiliteitsbudget voor kmo’s: een serieuze troef

  vrijdag 16 april 2021

  Werknemers van een kmo kunnen onder bepaalde voorwaarden hun huidige bedrijfsauto inruilen voor een mobiliteitsbudget. Dat bestaat uit drie pijlers: een ecologische auto, ‘zachte mobiliteit’ en het eventuele saldo. Kmo’s die het mobiliteitsbudget aanbieden, kunnen op die manier talent aantrekken en behouden.

  Cécile Liénard

  Wonen en werken, het is sinds COVID-19 een ander verhaal geworden. We verplaatsen ons minder – of op zijn minst anders – en dat maakt het federale mobiliteitsbudget relevanter dan ooit. Het maakt het immers mogelijk om anders om te gaan met je mobiliteit en niet alleen je privéverplaatsingen, maar ook je huisvesting op een fiscaal interessante manier te organiseren.

  Milieuvriendelijke auto: wat past in mijn budget?

  De eerste pijler van het mobiliteitsbudget bestaat uit een auto met een lage CO2-uitstoot, zoals elektrische of plug-inhybride voertuigen. Gewone diesel- of benzinevoertuigen kunnen ook voor zover ze niet meer dan 95 g/km uitstoten. Fiscaal gezien zijn deze conventionele auto’s echter minder aantrekkelijk, terwijl er weinig modellen onder de opgelegde drempelwaarde blijven.
  Het goede nieuws is dat het aanbod aan elektrische wagens en plug-inhybride voertuigen fors is uitgebreid en ook in 2021 blijft groeien. Het klopt dat hun aankoopprijs hoger ligt dan die van de benzine- of dieselvariant, maar hun hogere fiscale aftrekbaarheid en lagere gebruikskosten maken dat deels of geheel goed. Het is dus zaak om naar de Total Cost of Ownership (TCO) te kijken, die van geval tot geval verschilt. 

  Minder kilometers, meer budget

  Bovendien kun je ervan uitgaan dat wie overschakelt op het mobiliteitsbudget, minder kilometers aflegt met de bedrijfsauto. Het is immers de bedoeling om zoveel mogelijk alternatieve middelen te gebruiken – zoals de fiets en het openbaar vervoer – en dat niet alleen voor woon-werkverkeer, maar ook voor privéverplaatsingen. Ook die kunnen immers betaald worden met het mobiliteitsbudget, zonder dat dat beschouwd wordt als een voordeel van alle aard.
  Betekent dat dan dat je een lager jaarkilometrage kunt hanteren voor je milieuvriendelijke lease-auto om zo de maandelijkse prijs te drukken? “Als de klant (de werkgever) dat wil, dan is dat is zeker mogelijk. Op die manier krijg je toegang tot een duurdere auto of kun je meer budget vrijmaken voor de tweede pijler. Het heeft echter geen zin om het kilometrage tot irrealistische waarden te verlagen. Als je je kilometers te laag inschat, volgt hoe dan ook een hercalculatie, die de leaseprijs kan opblazen tot boven het mobiliteitsbudget”, verklaart Cécile Liénard, Senior Product Manager bij Athlon Belgium.

  Ook voor huisvestingskosten

  Interessant om weten is dat wie voldoende budget heeft, daarmee tot 100% van zijn hypothecaire rente of huurkosten kan financieren, op voorwaarde dat de woonplaats zich maximaal op 5 kilometer van het werk bevindt. “Als beide partners in een huishouden een mobiliteitsbudget hebben en ze wenden het beide aan voor de huisvestingskosten, dan is dat vanzelfsprekend beperkt tot het totaalbedrag van de huur of de rente op hun lening”.
  Maar hoe zit het met medewerkers die thuis werken? “Als hun arbeidsovereenkomst vermeldt dat ze louter of voornamelijk thuis werken, dan kan het mobiliteitsbudget onder bepaalde voorwaarden als dusdanig ingezet worden. In het geval van variabel thuiswerk moet maandelijks worden nagegaan of de werknemer ten minste 50% van zijn uren in zijn ‘home office’ heeft gepresteerd. Het is dus mogelijk om de huisvestingskosten in sommige maanden met het mobiliteitsbudget te betalen en in andere maanden niet”, verduidelijkt ze.

  Wil je meer weten over het mobiliteitsbudget en de cruciale rol die het speelt in de transitie naar een duurzame, flexibele en comfortabele mobiliteit? Je leest er alles over in onze whitepaper.

  Advies nodig voor de juiste keuze?

  Neem contact op met Athlon Consulting: Een van onze experts zal u helpen bij de uitvoering van het mobiliteitsbudget in uw bedrijf. 

  Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

  Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
  Schrijf gratis in