Terug naar overzicht

Werknemers en hun bedrijfswagen: de 7 hoofdzonden

Wie met een bedrijfswagen rijdt, draagt daar meestal goed zorg voor. Toch durven sommige bestuurders wel eens buiten de lijntjes kleuren. Athlon zet de 7 hoofdzonden op een rijtje.

Werknemers-en-hun-bedrijfswagen-de-7-hoofdzonden

    1. Je bedrijfswagen uitlenen aan een vriend

    In de gebruiksovereenkomst of het wagenreglement dat de werknemers ondertekenden, staat of ze hun wagen mogen uitlenen aan derden of niet. In de meeste gevallen zijn die ‘derden’ beperkt tot de inwonende partner en de kinderen. Je mag je bedrijfswagen dus niet zomaar meegeven met een vriend(in) of een kennis. 

    Doe je dat toch en heeft je vriend(in) of kennis een ongeval met je bedrijfsauto, dan kan de verzekeringsmaatschappij een tussenkomst weigeren. Bovendien kan je werkgever het wagencontract stopzetten en je zelfs een sanctie opleggen.

    2. De verkeerde brandstof tanken

    Wie verstrooid is en zijn bedrijfswagen per ongeluk vol benzine in plaats van diesel tankt, kan daar een financiële kater aan overhouden. Het schoonmaken van het brandstofsysteem is een dure grap en de autoverzekering komt niet tussenbeide.

    Of je zelf de schade aan de auto moet betalen of je werkgever die kosten op zich neemt, varieert van geval tot geval. In principe kan de werkgever jou aansprakelijk stellen. Sommige werkgevers zien zulke eenmalige verstrooidheid gelukkig door de vingers.

    3. Rijden met een te lage bandenspanning

    Als je met een te lage bandenspanning rijdt, verspil je brandstof en breng je jezelf en anderen in gevaar. Deze autozonde kan ook juridische gevolgen hebben. Een bestuurder moet ervoor zorgen dat zijn voertuig altijd aan de voorschriften voldoet, zo niet kan de verzekeringsmaatschappij een tussenkomst weigeren. Een te lage bandenspanning kan je bovendien een boete opleveren.

     4. Te lang blijven rijden met zomer- of winterbanden

    Winterbanden zijn bedoeld voor temperaturen van minder dan 7 graden en/of voor winterse neerslag. Blijf je na de winter doorrijden terwijl het kwik gestaag klimt, dan slijten je banden voortijdig en breng je je veiligheid in het gedrang. Een even grote zonde is blijven rijden op je zomerbanden terwijl het al flink is afgekoeld in de herfstmaanden. Maak dus tijdig een afspraak bij de bandencentrale. Dat is goed voor het milieu, voor je portemonnee en voor je veiligheid! 

    5. Je spiegels niet inklappen in de carwash

    In principe is de uitbater van de carwash verantwoordelijk voor eventuele schade aan je bedrijfswagen tijdens het wassen. Toch kan je er maar beter voor zorgen dat de antenne en de spiegels zijn ingeklapt. Bij schade moet je immers kunnen bewijzen dat de schuld bij de carwash ligt. Dat kan een lang en moeizaam juridisch geschil opleveren.

    6. Geen zorg dragen voor je bedrijfsauto

    Ook al is een bedrijfswagen technisch gezien niet van jou, je kan er maar beter zorg voor dragen. Meestal is dat ook vastgelegd in je leasecontract. Dat betekent bijvoorbeeld dat je hem op tijd moet laten onderhouden en dat je eventuele schade moet melden. Wie  zijn auto toch gedeukt of bekrast inlevert, kan op het matje worden geroepen door de vlootverantwoordelijke. Bovendien kan het zijn dat je bij ernstige schade zelf de reparatie moet bekostigen.

    7. Je autosleutels kwijtraken

    Daar komt die verstrooidheid weer roet in het eten gooien. Als je je autosleutels kwijtraakt, komt de verzekeringsmaatschappij niet automatisch tussenbeide. Meld het verlies in ieder geval zo snel mogelijk. Je werkgever kan dan kiezen of hij het door de vingers ziet of je zelf laat opdraaien voor je verstrooidheid.

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
    Schrijf gratis in